دكتور من جامعة تربية مدرس في طهران / ايران يشارك بمحاضرة تحت عنوان إدارة سلامة الغذاء خاصة أثناء جائحة فيروس كورونا في المؤتمر الدولي الالكتروني لكلية علوم الاغذية و التقانات الاحيائية

477 مشاهدة

12/6/2020

علوم الاغذية

شارك الاستاذ الدكتور محمد عزيزي ، أستاذ بقسم  علوم وتكنولوجيا الأغذية ، كلية الزراعة جامعة تربية مدرسة. طهران، ايران رئيس الجمعية الإيرانية لعلوم وتكنولوجيا الأغذية رئيس الدليل العام لمنتجات الأغذية والمشروبات , بالمؤتمر الدولي الالكتروني الذي اقامته كليتي علوم الاغذية و التقانات الاحائية وذلك من خلال محاضره القاها تحت عنوان (ادارة سلامة الغذاء خاصة اثناء جائحة فيروس كورونا ) .



و تضمنت المحاضرة

Access to sufficient amounts of safe and nutritious food is key to sustaining life and promoting good health. Unsafe food containing harmful bacteria, viruses, parasites, or chemical substances can cause more than 200 different diseases – ranging from diarrhea to cancers. All five of the fundamental food safety program areas--GMPs, Sanitation, Regulatory Compliance, Quality Control and HACCP-should include auditing as an essential component of evaluating and verifying that established systems and processes are working effectively. Food Safety refers to handling, preparing and storing food in a way to best reduce the risk of individuals becoming sick from foodborne illnesses. Food safety is a global concern that covers a variety of different areas of everyday life. The principles of food safety aim to prevent food from becoming contaminated and causing food poisoning.






 This is achieved through a variety of different avenues, some of which are: 1-Properly cleaning and sanitizing all surfaces, equipment and utensils, 2-Maintaining a high level of personal hygiene, especially handwashing, 3-Storing, chilling and heating food correctly with regards to temperature, environment and equipment, 4-Implementing effective pest control, 5-Comprehending food allergies, food poisoning and food intolerance, 6-Safe food preparation, 7-Safe food storage and display, 8- Prevent crosscontamination (Disposable gloves can help prevent cross-contamination. The same precautions should be taken when handling raw food, and cooked or ready-to-eat foods. Wash and dry your hands thoroughly before putting on gloves, and always use fresh gloves). 9-Controling temperature danger zone (The temperature danger zone is between 5 °C and 60 °C). You need to keep cold foods at 5 °C or colder, and keep frozen foods frozen solid during storage at –15 °C or colder. Hot food must be kept at 60 °C or hotter. Do not use bains-marie and similar equipment to heat food. If this equipment is used for heating food, the food will spend too long in the temperature danger zone. Before placing food in the bain-marie, make sure the food is thoroughly cooked. Ensure that the center of the cooked food has reached 75 °C. Most bacteria are killed when food is cooked properly. Food that has been cooked should not be left out to cool for more than 1 hour. As soon as food has cooled, place it in the refrigerator or freezer. Thaw food thoroughly before cooking. Bacteria can grow in frozen food while it is thawing, so keep frozen food out of the temperature danger zone. To do this, thaw frozen food on the bottom shelf of the refrigerator (so the juices do not drip onto other foods) and keep it in the fridge until it is ready to be cooked. Store food in clean, food-grade storage containers that are strong enough for the food they contain. If containers are reusable, wash and sanitize them before using them. Do not reuse containers that are only meant to be used once. In conclusion, Food safety is a scientific discipline describing handling, preparation, and
storage of food in ways that prevent food-borne illness.

المكتب الاعلامي لكلية علوم الاغذية  


ايضاً في الموقـع

زيارة ميدانية الى مؤسسة اليتيم في قضاء القاسم

زيارة ميدانية الى مؤسسة اليتيم في قضاء القاسم

المزيد » 4/16/2024 | 65 مشاهدة

نشر بحث علمي مشترك في علوم الأغذية بجامعة القاسم الخضراء

نشر بحث علمي مشترك في علوم الأغذية بجامعة القاسم الخضراء

المزيد » 4/3/2024 | 160 مشاهدة

دورة تدريبية بعنوان التغذية والصيام

دورة تدريبية بعنوان التغذية والصيام

المزيد » 3/30/2024 | 392 مشاهدة

ورشة عمل بعنوان كثرة الطلاق اسبابة وطرق علاجة

ورشة عمل بعنوان كثرة الطلاق اسبابة وطرق علاجة

المزيد » 3/26/2024 | 311 مشاهدة

ورشة عمل بعنوان دراسة بعض العوامل المؤثرة على ارتباط بروتينات الحليب بغلاف الحبيبة الدهنية

ورشة عمل بعنوان دراسة بعض العوامل المؤثرة على ارتباط بروتينات الحليب بغلاف الحبيبة الدهنية

المزيد » 3/26/2024 | 339 مشاهدة

الأكثر قـراءة

كلية علوم الاغذية تقيم حفل تكريم الطلبة المتميزين وابناء شهداء حشدنا المقدس

برعاية السيد رئيس جامعة القاسم الخضراء الاستاذ الدكتور حسن العوادي المحترم اقامت كلية علوم الاغذية مبادرة هي الاولى من نوعها وطرحها حيث قامت بتكريم ابناء شهداء حشدنا المقدس والطلبة المتميزين في الكلية وذلك من خلال اقامة حفل كبير في القاعة الخضراء يوم الاربعاء المصادف 2016/3/9 بمشاركة كبيرة من عمداء الكليات

المزيد » 11/03/2016 | 10647 مشاهدة

للعام الثاني على التولي انتخاب الموظف المثالي في كلية علوم الاغذية

قدم السيد عميد الكلية الاستاذ المساعد الدكتور عبد علي الطائي المحترم التهنئة للسيد حسين طالب مهدي المحترم بمناسبة انتخابه الموظف المثالي في الكلية

المزيد » 18/12/2015 | 10365 مشاهدة

تعزية بذكرى استشهاد السيدة فاطمة الزهراء عليها السلام

تعزية بذكرى استشهاد السيدة فاطمة الزهراء عليها السلام

المزيد » 2/9/2019 | 9131 مشاهدة

اسماء وألقاب التدريسيين في كلية علوم الاغذية

هيكلية مفصلة لتدريسي كلية علوم الاغذية

المزيد » 11/03/2015 | 8436 مشاهدة

تعزية عمادة كلية علوم الاغذية بذكرى استشهاد امير المؤمنين الامام علي ابن ابي طالب عليه السلام

نعزّي الرسول الأكرم صلى الله عليه وآله وسلم ونعزي سيدة النساء فاطمة الزهراء عليها السلام، ونعزي أئمتنا المعصومين وصاحب الأمر والعصر والزمان (عجّل الله فرجه). ونعزي العالم الاسلامي الشيعي، ونعزي مراجعنا العظماء وساداتنا الفضلاء وشيوخنا الأجلاء، ونعزي المؤمنين والمؤمنات الموالين والمواليات، فعظّم الله لنا ولكم الأجر بهذا المصاب الجلل.

المزيد » 6/15/2017 | 8436 مشاهدة